2021-12-13 12:01

Fonden World xFund Allocation steg 2,07 procent i november. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Anders R Hjorth.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden rekylerade i slutet av månaden på grund av den nya virusmutationen Omikron. Utöver en ökad volatilitet på grund av viruset belyser förvaltaren de kvarstående problemen med en stigande inflation, energibrist, leveransstörningar och brist på arbetskraft. 

Långa räntor var relativt oförändrade under månaden medan korta räntor steg. 

“Riksbankens budskap under månaden var att det är först under slutet av 2024 som de ser en räntehöjning och kommer inte att öka sin balansräkning under 2022. Ränteläget och en positiv förväntad ekonomisk tillväxt bör ge ett visst stöd för aktier”, skriver förvaltaren.

Gällande fondens aktivitet under månaden skriver förvaltaren att man sålt Volkswagen och tagit in ett nytt innehav i form av det amerikanska hälsovårdsinnehavet Babylon Holdings. I räntebenet sålde man Carnegie Investment Grade, Öhman FRN Hållbar och SPP FRN Företagsobligation.

De främsta bidragsgivarna till fondens avkastning under månaden var Synsam, Volvo Car och Apple. I den negativa vågskålen fanns Babylon Holdings, Volkswagen och American Express.

De tre största innehaven i portföljen var VNV Global, Aker Carbon Capture och Palo Alto Networks med portföljvikter om 4,12, 3,94 respektive 3,87 procent.

Vid utgången av månaden hade fonden en aktieexponering på 89 procent, kassa på 1 procent och en exponering mot räntor på 10 procent.

World xFund Allocation, %november, 2021
Fond MM, förändring i procent2,07

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Länk till artikeln finns HÄR

Leave a Reply