2022-01-17 10:24

Fonden World xFund Allocation steg 3,07 procent i december. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Anders R Hjorth.

Inledningsvis skriver förvaltaren att året avslutades starkt och trots osäkerhet kring den ekonomiska återhämtningen samt pandemin har 2021 varit ett riktigt starkt börsår.

“Som väntat höjde inte FED räntan i december och ökade takten i nedtrappningen av tillgångsköpen. Den övergående perioden med hög inflation fortsatte att sätta press och på marknaden är det i nuläget viktigare hur centralbankerna agerar än utvecklingen på virusfronten. Amerikanska tioårsräntan letade sig uppåt och noterades på 1,51 procent”, skriver förvaltaren.

Framöver menar man att utsikterna för 2022 är goda och förvaltarna tror på vinstprognoser mellan 5-10 procent globalt. Med låga räntor och en stigande stark ekonomisk återhämtning ser man positivt på året, däremot lyfter förvaltaren riskerna kring ett allt mer aktivt Fed när det gäller räntehöjningar vilket kan vara negativt för aktiemarknaden.

Största positiva bidragsgivare under månaden kom från Maersk, Procter & Gamble och E.ON. I den negativa vågskålen fanns Meta Platforms, HBM Healthcare och Babylon.

Gällande fondens aktivitet i aktieportföljen har man sålt American Express, Meta Platforms, HBM Healthcare Investments och Amazon. I ränteportföljen har man sålt Spiltan Räntefond Sverige, två certifikat Intrum och Klövern samt obligation VNV Global 5.75%.

De största innehaven i fondens aktieportfölj vid månadsskiftet var Palo Alto Networks, Procter & Gamble samt AP Möller Maersk med portföljvikter om 4,94, 4,16 respektive 4,00 procent.

World xFund Allocation, % december, 2021
Fond MM, förändring i procent 3,07

 

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läs artikeln HÄR

Leave a Reply